Een droge huid in de winter…

Iedereen weet dat lage temperaturen en luchtvochtigheid de barrièrefunctie van de huid beïnvloeden en droog maken. Vooral de huid op wangen en handen ondervindt hier hinder van. Ook bestaande huidziekten, zoals eczeem en rosacea, kunnen verergeren. Een recente studie heeft de belangrijke factoren voor die effecten van seizoensveranderingen ontrafeld: filaggrine-afbraak en aanmaak van corneocyten (dode huidcellen) spelen een belangrijke rol.

Eerst een stukje achtergrond: de buitenste laag van onze huid, de hoornlaag, bestaat uit hoorncellen die bij elkaar gehouden worden door huidvetten. Naast vetzuren en cholesterol, wordt ons huidvet gevormd door ceramiden. De vochtigheidsgraad van de opperhuid wordt gereguleerd door het eiwit filaggrine. Wanneer de opperhuid kampt met verlaagde concentraties aan filaggrine ontstaat een tekort aan natural moisturizing factor (NMF) en wordt de productie van corneocyten (dode huidcellen) groter.Om het mechanisme achter seizoensgebonden huidproblemen te onderzoeken werd bij 80 deelnemers gekeken naar huidmonsters van wangen en handen zowel in de zomer als in de winter. De helft van de deelnemers was tussen 18 en 40 jaar, de andere helft ouder dan 70 jaar. Met de afgenomen huidmonsters werden analyses verricht naar de hoeveelheid NMF en de structuur van het oppervlak van de corneocyten.De NMF van de wangen was beduidend lager in de winter dan in de zomer, en de hoeveelheid corneocyten was opmerkelijk hoger. Maar de NMF van de handen was significant hoger in de winter dan in de zomer.Hierdoor was het lastig om conclusies te trekken over de NMF concentraties, omdat ze in de winter hoger waren in de handen maar juist lager in de wangen. Mogelijk wordt NMF anders geregeld in wangen en handen, maar het is ook goed mogelijk dat er nog niet-meegenomen beïnvloeders zijn (bijvoorbeeld het dragen van handschoenen).

Deze studie heeft een belangrijk stuk informatie ontrafeld over de barrièrefunctie van de opperhuid, en waarom seizoensgebonden variaties optreden bij verschillende huidziekten en xerosis.

Het is dus duidelijk dat er inderdaad seizoensgebonden effecten zijn op zowel NMF als op het oppervlak van de corneocyten.

Wat raden we aan?

Ceramiden zijn een soort olieachtige was, die je van nature in de huid aantreft. Ze vullen de ruimte op tussen de cellen en gaan verdamping van vocht tegen. Ze dragen bij aan een sterke barrièrefunctie van de huid en houden haar bovendien vochtig en soepel. Een gebrek aan ceramiden leidt al snel tot een droge huid, maar ook tot vermindering van de barrièrefunctie en speelt een belangrijke rol bij het ontstaan, voortbestaan of verergeren van huidaandoeningen, zoals dermatitis, psoriasis of eczeem. Het aantal ceramiden neemt af naarmate de huid ouder wordt, en is dus één van redenen waarom de oudere huid veelal droger, minder soepel en gevoeliger is.Uit onderzoeken uitgevoerd naar de effectiviteit van ceramiden in cosmetica is gebleken dat toevoeging van ceramiden een positieve invloed kan hebben op de hydratatie, elasticiteit en barrièrefunctie van de huid.Ceramiden maken de huid waterproof. Dit doen zij het best wanneer ze worden gecombineerd met andere olieachtige stoffen in een specifieke verhouding. Omdat ceramiden van nature in de huid voorkomen hebben ze het vermogen diep door te dringen in de huid. Door de ruimte tussen de hoorncellen op te vullen, dragen ceramiden bij aan een sterke barrièrefunctie van de huid, gaan ze verdamping van vocht tegen en houden ze de hoornlaag flexibel en soepel. Daarnaast spelen ceramiden een belangrijke rol bij de differentiatie van de cellen van de opperhuid (keratinocyten), waarbij ze ‘verhoornen’ (corneocyten worden). Elk soort ceramide heeft hierin haar eigen specifieke functie.Ceramiden vinden we bij Diego Dalla Palma professional terug in het 51+3 hyalu complex. En de 24h nutricream van soothing, de 24h hydro plumping cream van moisturizing en de cica ceramide cream van resurface bevatten een verhoogde hoeveelheid aan ceramiden om de droge huid extra te verzorgen.

Filaggrine is een eiwit dat ook een belangrijke rol speelt in de celsamenhang, zuurtegraad (pH) en vochtbalans van de huid. De filaggrine wordt afgebroken tot aminozuren, die hygroscopisch werken: zo houdt de hoornlaag ook in droge omgeving water vast. De werking van filaggrine wordt grotendeels geregeld door het fillagrine-gen (FLG). Een niet goed werkend filaggrine-gen leidt tot een droge huid en een gestoorde huidbarrière.Pro-Fillagrine in cosmetica wordt in de keratinocyt (huidcel) in het stratum granulosum snel omgezet in filaggrine.De Super Active S.O.S Nutriface bevat zo’n pro-filaggrine. 10% filagrinol stimuleert de aanmaak van nieuwe filaggrine in de huid en vult de barrièrefunctie aan waardoor irritatie en droogheid worden tegengegaan, evenals uitdrogende rimpels. Het maakt de huid gladder, zachter en steviger, én beschermt haar ook tegen schade van vrije radicalen, UV stralen en andere agressors.

Nog enkele tips
Reinig de huid mild, gebruik dagelijks ‘s avonds de biphasic micellar make-up remover om make-up te verwijderen en gebruik bij voorkeur micellar cleansing milk en revitalizing lotion zonder water. ‘s Morgens kan je de biphasic micellar make-up remover gebruiken om de huid op te frissen. Daarna smeren, smeren en smeren …

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag